E-mail: vcely@nosalovi.cz

Adresa: náměstí pod Lipami 25, 273 71 Zlonice
Nechte si zasílat novinky přímo do Vaší emailové schránky
Opište prosím kontrolní kód "6694"
Pyl jsou samčí pohlavní buňky rostlin. Každá rostlina má svůj specifický tvar, velikost a barvu pylových zrn. Včely sbírají pyl pomocí chloupků na povrchu těla, nožkami je za letu pomocí kartáčků na předním páru noh stírají, zvlhčují slinnými žlázami nebo donášeným nektarem a spojují do tvaru malého polštářku - rousku, ukládají do košíčku na posledním páru noh a donášejí do úlu. Dále se o ně postarají úlově včely. Ukládají je do buněk, stlačují hlavičkou aby vytlačily vzduch a když jsou buňky zaplněny asi ze dvou třetin, pokryjí je medem. V uloženém pylu vzniká z cukru za přítomnosti bakterií mléčného kvašení kyselina mléčná, která pyl konzervuje. V tomto stavu si dlouho udrží výživnou hodnotu a je pro včely dobře stravitelný. Je zdrojem bílkovin pro tvorbu tělesných buněk a látkovou výměnu, pro činnost voskotvorných žláz a umožňuje tvorbu krmné kašičky pro plod a matku.
Významnými složkami v pylu jsou bílkoviny, tuky, glycidy, minerály, velké množství aminokyselin a enzymů, cukry, různé druhy kyselin včetně kyseliny nukleové, éterické oleje, vitamíny aj.
Podle tvaru pylových zrn pod drobnohledem a podle barvy pylových rousků lze určit, z jakých rostlin byl pyl sbírán. Pyl mají také jehličnaté stromy, ale ten není pro včely dobře stravitelný a není pro ně atraktivní. Rovněž tak i pyl z trav a obilnin. Největšími dárci pylu pro včely jsou kvetoucí listnaté stromy, ovocné stromy, keře drobného ovoce a kulturní rostliny, jako jetel, svazenka, okurka.
Speciální mřížkou může včelař pylové rousky od včel odebírat, ukládat je sušené, zmrazené, nebo uměle mléčně zkvašené. Pro svůj velmi cenný obsah je pyl využíván ve farmacii a kosmetice. Pro včely však vždy zůstává „včelím chlebem“.

Plástový pyl zvaný též "včelí chléb" je pro člověka dobře stravitelný. Na základě obsahu svých látek (esenciální aminokyseliny, vitamíny, minerály a stopové prvky), je pyl dobrým prostředkem k posílení obranných látek v těle a k předcházení nemocím. Může regulovat činnost střev, zvýšit chuť k jídlu, podporovat růst, zvýšit prokrvení, vysokým podílem vitamínu A zlepšit viditelnost a přináší úlevy při onemocnění prostaty. Získávání pomocí různých "vypichovátek" je velmi náročné na čas a proto vhodné jen pro malá množství. Lépe je získávat tento pyl v podstavených nástavcích pod mřížkou na panenských plástech.


Barva pylových rousků:
Barva Rostlina, ze které pyl pochází
bílá jedle
bělošedá maliník, ostružiník
červenavá broskvoň
cihlově červená rezeda vonná
krvavě červená hluchavka nachová, divizna malá a velkokvětá
tmavočervená kaštan koňský, trnka
fialová pcháč polní, yzop, ibišek
modravá svazenka
šedozelená vlčí mák
žlutavá vojtěška, šalvěj luční, starček, vrbovka. zlatobýl, akát, dřín, jeřáb, šeřík, střemcha, mahonie, lýkovec obecný, kustovnice, čilimník, jalovec obecný, šípková růže, kdoule obecná
běložlutá lípa malolistá i velkolistá, topoly (bílý, černý, vlašský), habr obecný, tis, krušina obecná. pámelník, jaterník
bleděžlutá kukuřice, hluchavka bílá, angrešt, rybíz, ptačí zob, klen, javor mléčný, babyka, modřín
světležlutá pohanka, hrušeň, jabloň, loubinec, vrba
citrónově až sírově žlutá hořčice bílá, řepka, ohnice, huseník horní, líska obecná, jíva, kaštan jedlý, buk, smrk, břečťan
červenožlutá pampeliška, mateřídouška, podběl, meruňka
okrově žlutá olše lepkavá
zelenožlutá mák setý
zlatožlutá slunečnice, komonice
žlutobílá chrpa polní, kostival lékařský
žlutošedá jilm, vaz, okurka, tykev obecná, jerlín
tmavěžlutá vikev huňatá
hnědavá bříza bílá
tmavohnědá jetel luční, jetel plazivý (bílý)
černohnědá jetel nachový (inkarnát), janovec
šedohnědá bob
žlutohnědá vičenec, kdoule
hnědožlutá jetel zvrhlý (švédský), řeřišnice luční, mandloň
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one