E-mail: vcely@nosalovi.cz

Adresa: náměstí pod Lipami 25, 273 71 Zlonice
Nechte si zasílat novinky přímo do Vaší emailové schránky
Opište prosím kontrolní kód "6694"

Med jako potravina i lék

Protože cukry koncentrované v medu jsou invertované, může je lidské tělo velmi rychle využít. (Každý ví, že čistým hroznovým cukrem se dá zvyšovat tělesný a duševní výkon.) Med kromě toho obsahuje mnoho dalších látek, které jsou pro člověka prokazatelně užitečné. Nikdo nepochybuje o tom, že med má pro zdravotní stav člověka velký význam. Tato zkušenost není pouze převzatá ze starých časů, platí také dnes ve věku chemie.
Vysoký obsah invertovaných cukrů (60-70%) dělá z medu ideální zásobník energie. V této formě cukr přechází přímo do krve a zajišťuje rychlou výživu a náhradu spotřebované energie svalů. Pro tělesně těžce pracujícího člověka, a zejména pro sportovce je med ideálním zdrojem energie. Známý anglický horolezec sir Edmund Hillary zvyšoval svoje sportovní výkony pravidelnou konzumací medu. Při svém prvovýstupu na Mount Everest na jaře roku 1953 měl v cestovním zavazadle 2,5 kg medu. Byl potom velmi vděčný za to, když v zásobovacím táboře, který v horách zanechala švýcarská expedice o rok dříve, našel i med. Německá sportovní výprava na olympijských hrách v Tokiu r. 1964 dostávala pravidelně med. Med nepotřebují ale pouze těžce tělesně pracující. I u dětí a kojenců se zdůrazňuje jeho velmi dobrá snášenlivost, nadprůměrné váhové přírůstky a v neposlední řadě snížený výskyt infekčních chorob. Tyto vlastnosti medu jsou všeobecně známy a vysoce hodnoceny. Můžeme předpokládat, že vynikající účinky medu jsou dány vysokým podílem invertovaných cukrů a obsahem minerálních látek, které se dostanou do celého těla. Především musíme jmenovat vápník, železo, kobalt, fosfor a kyselinu křemičitou.
Pokud med tak výrazně pomáhá při fyzické námaze a prospívá dětem, není divu že jej mohou s úspěchem používat jako potravu a poživatinu oslabení a stárnoucí lidé i rekonvalescenti. U těchto lidí je totiž nějakým způsobem nepříznivě ovlivněn celý organizmus. Jednotlivé orgány, jako srdce, játra, ledviny, močové ústrojí, žaludek, zažívací trakt, plíce, krev a v neposlední řadě i nervový systém, vyžadují po přestálé nemoci nebo operaci posíleni. Vhodným doplňkem léků předepsaných lékařem je med, který působí blahodárně, protože posiluje celý organizmus a podporuje tvorbu krve.
Za zmínku stojí i léčivé účinky medu, projevující se u otevřených, nebo dokonce hnisajících ran všeho druhu. Popisují je např. ruští lékaři, kteří se s takovými ranami setkávali za války a po ní. V medu jsou i inhibiny usmrcující bakterie. Ty by mohly být příčinou toho, že i znečistěné rány potřené medem se vyčistí a začnou se hojit (Herold 1970).
Dnešní moderní, často stresovaný člověk si rád vezme regenerující a uklidňující potravu, která je navíc chutná. Med znamená vždy obohacení snídaně. Jeho účinky se zvyšují zejména při konzumaci pravidelných menších dávek, jako je chléb namazaný medem, nebo lžička čistého medu. Lžíce medu rozpuštěná ve sklenici vody působí jako uspávací prostředek a urychluje opětovné usínání po přerušení spánku. Na tomto příznivém účinku medu se zřejmě podílejí vitaminy řady B, obsažené v medu.
Již jako děti jsme při kašli a nachlazení dostávali teplé mléko nebo čaj s medem. Nejenže jsme se zklidnili, ale mohli jsme i lépe spát a brzy jsme zjistili, že kašel ustává a dochází k úlevě. Starý domácí recept - med smíchaný se šťávou z ředkve nebo mrkve - platí ještě dnes a používá se často právě v zimních měsících.
Diabetici se znova a znova ptají, zda mohou jíst med a často slyší „Ne!“ Správnější by byla odpověď "Ano i ne." Záleží totiž na stupni závažnosti choroby a reakci pacienta. V jednotlivých případech se musí nemocní poradit s lékařem. V každém případě škodí med o polovinu méně než hroznový cukr. Cukr ovocný, kterého je v medu z celkového množství cukru asi polovina, se v těle totiž spotřebovává nezávisle na inzulínu. Při odborné kontrole a podle závažnosti onemocnění mohou med případně jíst i diabetici. Ošetřující lékař musí být o mimořádných účincích medu informován a musí znát dobře svého pacienta. Cukr v moči, nebo příliš vysoká hladina cukru v krvi nás může informovat o nejvyšší možné dávce medu. Jedna lžíce medu má stejnou výživnou hodnotu jako dvě slepičí vejce. Je to proto velmi hodnotná potravina.
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one